Bara Brith , czyli dosłownie  "plamisty chleb", może być określeniem dla, albo chleba drożdżowego wzbogaconego suszonymi owocami...

Bara Brith - Fruit Loaf - Walijska Regionalna Potrawa

/
0 Comments
Bara Brith, czyli dosłownie  "plamisty chleb", może być określeniem dla, albo chleba drożdżowego wzbogaconego suszonymi owocami, albo takiego, który został wykonany ze zwykłej mąki i bez dodatku drożdży. 
Tradycyjnie jest to wypiek o lekkim smaku herbaty, suszonych owoców i mieszanych przypraw. Podaje się go w plasterkach z masłem w porze herbaty. 

 Bara Brith - Fruit Loaf

Spadek jego popularności doprowadziło do usunięcie go z półek supermarketów w 2006 roku, a rok później badania wykazały, że 85% nastolatków w Wielkiej Brytanii nigdy nie próbowało tego wypieku. Został on następnie broniony przez szefów kuchni, takich jak Bryn Williams, który jest faworyzowany przez Karola, księcia Walii. 
W taki sposób Bara Brith powrócił ponownie "do łaski" i został doceniony jako tradycyjny przysmak Walii.  

Bara Brith - Fruit Loaf

Muszę przyznać, że przepis wydaje się być na tyle prosty, że chyba sama spróbuje go zrobić ;)





You may also like

Brak komentarzy:

W statystykach komentarzy mam ponad 400 stron spamu , fajnie ,że mnie odwiedzacie, ale jeszcze milej gdy bedziecie pisac na temat :)
Za każdy wartościowy komentarz dziękuje z całego serducha, to mobilizuje ! :)