Pierwotnie naczynia kuchenne wytwarzane były z drążonych miękkich skał, wypalanej i nie wypalanej gliny, miedzi i brązu. Ludy pierwotne j...

Naczynia kuchenne, powstanie.

/
2 Comments
Pierwotnie naczynia kuchenne wytwarzane były z drążonych miękkich skał, wypalanej i nie wypalanej gliny, miedzi i brązu. Ludy pierwotne jako naczyń kuchennych używają odcinków bambusa, obrabianych (drążonych) drewnianych elementów, muszli, rogów zwierzęcych a nawet fragmentów szkieletów (czaszek, dużych kości).
Po odkryciu żelaza naczynia kuchenne zaczęto wytwarzać z tego metalu przez wykuwanie pojemników, sztućców z żelaznej blachy. Wraz z rozwojem chemii garnki i patelnie były pokrywane żaroodporną emalią – co powodowało, że naczynia nie rdzewiały. Obecnie naczynia kuchenne wytwarzane są z żelaznej blachy, pokrywanej często emalią lub teflonem. Produkowane są także ze stali nierdzewnej i aluminium (zwykle garnki, patelnie, czajniki) oraz tworzyw sztucznych (pojemniki do przechowywania potraw) a także szkła i kamionki. Do dzisiaj używane i produkowane są naczynia gliniane.




filizanki z podstawką


biała porcelana

biała filizanka




początki powstania naczyń

naczynia w kuchni

źródło inf - wikipedia.pl


You may also like

2 komentarze:

W statystykach komentarzy mam ponad 400 stron spamu , fajnie ,że mnie odwiedzacie, ale jeszcze milej gdy bedziecie pisac na temat :)
Za każdy wartościowy komentarz dziękuje z całego serducha, to mobilizuje ! :)