google.com, pub-3725043939020698, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Arbuz - soczysty owoc, który gasi pragnienie i chroni przed chorobami serca - Memories that remain ...

Arbuz, to owoc z gatunku dyniowatych , który z ponad 90 procent składa się z wody, dzięki temu jest idealny dla osób, które dbają o figu...

Arbuz - soczysty owoc, który gasi pragnienie i chroni przed chorobami serca

/
2 Comments
Arbuz, to owoc z gatunku dyniowatych , który z ponad 90 procent składa się z wody, dzięki temu jest idealny dla osób, które dbają o figurę, bo jest mało kaloryczny i nie tuczy! :)
W dodatku, jak każdy owoc, jest źródłem cennych witamin i składników mineralnych. Więc jeśli cierpicie na brak potasu, błonnika czy witamin A, B6 i C , to nie pozostaje Wam nic, jak tylko zajadać się tym smacznym owocem. Arbuzy chronią również przed chorobami serca i rozwojem miażdżycy, odpowiedzialny jest za to, znajdujący się w nich likopen, czyli czerwony barwnik. Lekarze zalecają dietę wzbogaconą o arbuzy osobom cierpiącym na nadciśnienie. Owoce zawierają bowiem składnik, który dobrze wpływa na naczynia krwionośne. To cytrulina, która w organizmie przekształca się w argininę - aminokwas wspierający prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.

arbuz

Reasumując - arbuz jest nie tylko wyjątkowo smaczny i soczysty, ale również wpływa zbawiennie na nasz organizm, zatem syćmy się nim do woli, niezależnie od wieku ;)


 ***********

Przepis na koktajl arbuzowy 

Składniki: 
300-350g arbuza,
1,5 szklanki jogurtu naturalnego (odtłuszczonego),
lody waniliowe, śmietankowe lub inne (1 gałka na jedną szklankę koktajlu),
cukier waniliowy.

Wykonanie:
Arbuza pokroić w paski i usunąć z nich pestki. Klika pasków pokroić na kwadraty i kilka na trójkąty (do uzdobienia) i odstawić do lodówki.
Arbuza bez pestek miksujemy i mamy kilka możliwości :
1. Schładzamy przez 2h zmiksowanego arbuza i pijemy go samego.
2. Miksujemy arbuza z jogurtem i cukrem waniliowym, schładzamy 2h i pijemy, możemy go zmiksować dodatkowo z lodami.


Przepis oraz zdjęcie pochodzi ze strony: qchnia.wordpress.com






You may also like

2 komentarze:

  1. narobiłaś mi smaka
    teraz czekać aż stanieją, bo takiego szklarniowego czy podróżującego dłużej niż tu trwa zima, to i tak niezdrowo jeść

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie Kasiu, czy w Belgii warzywa i owoce też są takie drogie jak tutaj?
      Zauważyłam pewną niedorzeczność. A mianowicie, gdy mieszkałam na Zielonej Wyspie, owoce i warzywa były tam stosunkowo bardzo tanie, gdzie generalnie wszystkie są eksportowane! Tu z kolei, mają swoje krajowe 'produkcje' a ceny są dwukrotnie(może nawet trzy) większe niż na wyspach. Ironia?

      Usuń

W statystykach komentarzy mam ponad 400 stron spamu , fajnie ,że mnie odwiedzacie, ale jeszcze milej gdy bedziecie pisac na temat :)
Za każdy wartościowy komentarz dziękuje z całego serducha, to mobilizuje ! :)