Finlandia, kraina lasów i jezior, najbardziej słynie ze swojej dziewiczej przyrody. Na dalekiej północy, przez ponad dziesięć tygodni ...

Kraina Lasów i Jezior.

/
6 Comments

Finlandia, kraina lasów i jezior, najbardziej słynie ze swojej dziewiczej przyrody. Na dalekiej północy, przez ponad dziesięć tygodni lata trwają białe noce, podczas których słońce nie zachodzi. Zaś zimą, na tym samym obszarze, przez ponad osiem tygodni słońce nigdy nie wznosi się ponad horyzont.
Ze względu na to, że przez siedem wieków Finlandia był częścią Szwecji (od XII w. do 1809 r.), językiem ojczystym około 6 proc. ludności jest język szwedzki. W następstwie rewolucji październikowej w Rosji Finlandia stała się niepodległym państwem. Od 1917 r. Finlandia jest republiką. Jednoizbowy parlament, liczący 200 deputowanych, jest wybierany raz na cztery lata.
Gospodarka Finlandii jest nowoczesna i konkurencyjna, a kraj ten jest liderem w dziedzinie sprzętu telekomunikacyjnego. Finlandia eksportuje głównie sprzęt telekomunikacyjny i wyroby konstrukcyjne, papier, ścier drzewny i tarcicę, szkło, stal nierdzewną i ceramikę.




Z piękna Finlandii czerpali inspirację liczni artyści, między innymi kompozytor Jan Sibelius oraz projektant Alvar Aalto. Finlandia jest również ojczyzną wielu słynnych sportowców, jak między innymi kierowcy Formuły 1 Mika Häkkinen i Kimi Räikkönen.
W kuchni fińskiej widoczne są wpływy kontynentalne, rosyjskie i szwedzkie. W tradycyjnej kuchni fińskiej wykorzystuje się między innymi ryby (przede wszystkim łososia i ikrę miętusa) oraz mięso renifera. Dania, których trzeba spróbować, to karjalanpiirakka (wypieki z ziemniaków lub ryżu) oraz kalakukko (ryba zapiekana w bochenku chleba).


You may also like

6 komentarzy:

  1. Ryba w bochenku chleba? Uwielbiam ryby ale w połączeniu z chlebem? Z frytkami lub zapiekanymi pyrkami owszem.

    OdpowiedzUsuń
  2. W chlebie to znam żurek, a w Czechach serwowno cebulową.

    OdpowiedzUsuń
  3. ta ryba w chlebie też mnie zaintrygowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja uważam, że to mogłoby być nawet smaczne:) Co myślicie?

    OdpowiedzUsuń
  5. karjalanpiirakka - czyli pierogi karelskie mam w domciu - z masą ryżową, z ziemniakami jeszcze nie spotkałam, ogólnie pod tym względem piirakka (pieróg) jest częstym jedzeniem.
    A Kalakukko nie jadłam.
    Co do słońca, to zależy gdzie, na południu zachodzi, aktualnie o 23 z groszami, o 3 nad ranem wschodzi ;) Ale jasno jest całą noc, białe noce są dziwne, bo mimo wszystko wstajesz wyspany, z energią, nawet jeżeli śpisz tylko 3, 4 godziny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja myślę, że to na pewno byłoby smaczne, ale przydałby się jakiś oryginalny fiński przepis :)

    OdpowiedzUsuń

W statystykach komentarzy mam ponad 400 stron spamu , fajnie ,że mnie odwiedzacie, ale jeszcze milej gdy bedziecie pisac na temat :)
Za każdy wartościowy komentarz dziękuje z całego serducha, to mobilizuje ! :)